Verslag stilteweek in het Begijnhof Brugge – 23 t/m 30 augustus 2013

Verslag stilteweek in het Begijnhof Brugge – 23 t/m 30 augustus 2013

Begijnhof Brugge

Begijnhof Brugge

Het idee om een stilteweek te organiseren kwam in me op in maart 2013. Waarom niet en stilteweek met elkaar organiseren in plaats te zoeken naar retraites buiten de deur? Die behoefte werd ook gedeeld door vele van ons en paste volledig in het kader van de tekst van Douwe over de Advaitagroepen, namelijk een “verdere opening van zelf-zijn tot non-dualiteit door ontplooiing van inzicht, ontspanning en overgave”.
Waarom een week? Omdat het blijkt dat er veel meer diepgang komt dan gedurende een paar uur of een dag en dat er dus ook veel meer losgelaten kan worden.
Jean Pierre was bereid om deze week te helpen organiseren en het is ook gelukt.
Het programma zou vergelijkbaar zijn met het programma van de Stilteweken die Douwe zelf organiseerde op Schiermonnikoog.
s‘ochtends meditatie (vanaf 6.30 tot 7.30 uur) zonder aanwijzingen, vanaf 9.00 uur een opname als startpunt (ongeveer een half uur) gevolgd door stilte (Zelfmeditatie), een pauze van een kwartier rond 10.15/10.30 uur, daarna weer een stukje opname (ongev. een half uur) en dan weer stilte tot 12.00 uur.
’s Middags vrij tot de gezamenlijke avondmaaltijd om 18.00 uur.
Om 20.00 uur weer een stukje opname van Douwe van ongev. een half uur en dan stilte tot 21.30 uur. Daarna nog een stukje muziek zoals Douwe dat vaak deed op Schiermonnikoog.

De opnames die gekozen zijn waren opnames van een stilteweek op Schiermonnikoog met dezelfde opbouw. ’s ochtends wat meer gericht op yoga, pranayama, meditatie en ’s avonds meer een satsang.

Bijna de hele groep van ongev. 30 mensen verbleef in het Begijnhof en deelde de gezamenlijke maaltijden ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds.
De bedoeling was om tijdens de maaltijden vanuit de Stilte te spreken, wat niet altijd gelukt is. De wens is ook om daar wat meer aandacht aan te besteden in de volgende retraite, bijv. 1 maaltijd per dag in de stilte te benutten.
Er is ook één keer spontaan een stiltewandeling geweest in de buurt van het Begijnhof. De stilte en de schoonheid van de natuur (een park in de buurt) en de oefeningen onderweg werkten ook verruimend en openend voor de meeste.
Alle deelnemers hebben de week als heel fijn ervaren. De Stilte was duidelijk aanwezig vooral in de laatste dagen, werd de Stilte steeds intenser tijdens de bijeenkomsten in de zaal. De week heeft inderdaad bijgedragen aan inzicht in jezelf, ontspanning, erkenning van non-dualiteit met elkaar.
Verder werd er ook op prijs gesteld dat de begeleiding minimaal was en precies beantwoordde aan de behoeften op het moment zelf.
Op de laatste avond, is er nog een evaluatie geweest zodat iedereen kon vertellen hoe hij of zij de week ervaren had. Iedereen vond het de moeite waard en heeft een zekere verdieping ervaren. Verder ook informeel was te horen dat iedereen deze stilteweek fijn vond en werd er gevraagd naar een vervolg.

Volgend jaar opnieuw

Er zal weer een stilteweek georganiseerd worden in augustus 2014 in Nederland.

Print Friendly, PDF & Email